KELOVÝ PRÍVAROK S LAHODKOVÝM TOFU              3-5 porcií

  • 1 stredne veľkého kelu
  • 10 cm riasy Wakame
  • 1 čl morskej soli
  • 150f tofu majonézy
  • 2 pl Johnsen Shoyu – sójová omáčka
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku
  • 1 čl drvenej rasce
  • 5 pl Arrowrootu – maizena
  • 200 g lahôdkového tofu
  • 3 šálky vody                                                   Podporuje žalúdok, slinivku a slezinu

Jemne nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji do sklovita, pridáme pokrájaný kel a dusíme 20  - 30 min. Počas dusenia dochutíme soľou, rascou a roztlačeným cesnakom. Prívarok zahustíme maizenou a varíme ešte 3 min. Pred dokončením pridáme tofu majonézu a malé kocky tofu. Na záver dochutíme sójovou omáčkou.

 

 

 

TEMPEH – RAŽNIČI                                                                        3-5 porcií

  • 200 g Tempehu údeného
  • 1 ks strednej mrkvy
  • 2 dcl slnečnicového oleja
  • 2 ks strednej cibule
  • 4 pl hladkej špaldovej múky
  • 1 čl Arrowrootu – maizena
  • 1 dcl sýtenej minerálky alebo piva
  • štipka soli

Tempeh nakrájame na cca 9 hrubších plátkov, ktoré prekrojíme ešte na polovicu. Mrkvu a cibuľu nakrájame na kolieska a postupne napichujeme na špáradlá v poradí: koliesko mrkvy, cibule a na záver plátok Tempehu. Z minerálky( piva), múky,Arrowrootu a soli urobíme cestičko tak, aby nebolo riedke ani husté. Obalíme v ňom ražniči a na oleji ho vysmažíme do ružova.

 

 

POHÁNKOVÉ KARBONÁTKY SO ZELENINOU

  250g pohánkovej lámanky
  stredne veľký kel
  3 cibule
  olej
  3 vajcia
  majoránka
  muškátový oriešok
  vegeta
  petržlen

V osolenej vode uvaríme kel. Pohánkovú lámanku zalejeme vriacou osolenou vodou (vývarom z kelu) a necháme vychladnúť. Na panvici orestujeme cibuľu, pridáme nadrobno posekaný uvarený kel, krátko podusíme. Po vychladnutí zmiešame s pohánkovou lámankou, pridáme vajcia, majoránku, dochutíme vegetou, soľou a korením. V prípade potreby zahustíme strúhankou. Formujeme malé karbonátky, ktoré smažíme na rozpálenom oleji.

 

 

 POHÁNKOVÉ PALACINKY

  150g pohánkovej múky
  1/4L sójového mlieka
  štipka škorice
  1 vajce
  štipka soli
  olej na smaženie

Pohánkovú múku zmiešame so štipkou škorice, soľou, rozšľahaným vajcom s takým množstvom sójového mlieka, aby sme vytvorili tekuté cesto ako u normálnych palaciniek. Rozpálime panvicu, potrieme olejom a naberačkou nalejeme cestou, pričom pancivu nahýbame tak, aby sa cesto pravidelne rozlialo po celej ploche. Na nižšom plameni upečieme palacinku z jednej strany, potom ju obrátime a upečieme ju z druhej strany. Hotové palacinky dávame okvapkať na tanier s papierovým obrúskom. Z uvedeného množstva vytvoríme asi 10 palaciniek. Môžeme ich naplniť sladkou alebo slanou náplňou.

 

 

 ŠPALDOVÉ HALUŠKY

  200g špaldovej hladkej múky
  250g špaldovej hrubej múky
  2 zarovnané čajové lyžičky soli
  2 vajcia
  150g strúhaných surových zemiakov
  300 ml vody

Do väčšieho hrnca dáme variť vodu (nesoliť). Než voda začne variť, pripravíme cesto. Do misy dáme múku, nastrúhané zemiaky, vajcia, soľ a postupne pridáme vodu. Všetko dobre premiešame. Cesto musí byť hladké, musí držať pohromady. V menších dávkách ho pretrieme do vriacej vody cez sito na halušky. Občas zamiešame, aby sa neprichytili na dno, pridáme plameň a necháme ich vyplávať na povrch. Chvíľku povaríme a potom precedíme cez sito. Môžeme podávať s kapustou, bryndzou, s cibuľkou. Sú výbornou prílohou k mäsu, zelenine, omáčkam.