KELOVÝ PRÍVAROK S LAHODKOVÝM TOFU 3-5 porcií
- 1 stredne veľkého kelu
- 10 cm riasy Wakame
- 1 čl morskej soli
- 150f tofu majonézy
- 2 pl Johnsen Shoyu – sójová omáčka
- 4 – 5 strúčikov cesnaku
- 1 čl drvenej rasce
- 5 pl Arrowrootu – maizena
- 200 g lahôdkového tofu
- 3 šálky vody Podporuje žalúdok, slinivku a slezinu
Jemne nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji do sklovita, pridáme pokrájaný kel a dusíme 20 - 30 min. Počas dusenia dochutíme soľou, rascou a roztlačeným cesnakom. Prívarok zahustíme maizenou a varíme ešte 3 min. Pred dokončením pridáme tofu majonézu a malé kocky tofu. Na záver dochutíme sójovou omáčkou.
TEMPEH – RAŽNIČI 3-5 porcií
- 200 g Tempehu údeného
- 1 ks strednej mrkvy
- 2 dcl slnečnicového oleja
- 2 ks strednej cibule
- 4 pl hladkej špaldovej múky
- 1 čl Arrowrootu – maizena
- 1 dcl sýtenej minerálky alebo piva
- štipka soli
Tempeh nakrájame na cca 9 hrubších plátkov, ktoré prekrojíme ešte na polovicu. Mrkvu a cibuľu nakrájame na kolieska a postupne napichujeme na špáradlá v poradí: koliesko mrkvy, cibule a na záver plátok Tempehu. Z minerálky( piva), múky,Arrowrootu a soli urobíme cestičko tak, aby nebolo riedke ani husté. Obalíme v ňom ražniči a na oleji ho vysmažíme do ružova.
POHÁNKOVÉ KARBONÁTKY SO ZELENINOU
250g pohánkovej lámanky
stredne veľký kel
3 cibule
olej
3 vajcia
majoránka
muškátový oriešok
vegeta
petržlen
V osolenej vode uvaríme kel. Pohánkovú lámanku zalejeme vriacou osolenou vodou (vývarom z kelu) a necháme vychladnúť. Na panvici orestujeme cibuľu, pridáme nadrobno posekaný uvarený kel, krátko podusíme. Po vychladnutí zmiešame s pohánkovou lámankou, pridáme vajcia, majoránku, dochutíme vegetou, soľou a korením. V prípade potreby zahustíme strúhankou. Formujeme malé karbonátky, ktoré smažíme na rozpálenom oleji.
POHÁNKOVÉ PALACINKY
150g pohánkovej múky
1/4L sójového mlieka
štipka škorice
1 vajce
štipka soli
olej na smaženie
Pohánkovú múku zmiešame so štipkou škorice, soľou, rozšľahaným vajcom s takým množstvom sójového mlieka, aby sme vytvorili tekuté cesto ako u normálnych palaciniek. Rozpálime panvicu, potrieme olejom a naberačkou nalejeme cestou, pričom pancivu nahýbame tak, aby sa cesto pravidelne rozlialo po celej ploche. Na nižšom plameni upečieme palacinku z jednej strany, potom ju obrátime a upečieme ju z druhej strany. Hotové palacinky dávame okvapkať na tanier s papierovým obrúskom. Z uvedeného množstva vytvoríme asi 10 palaciniek. Môžeme ich naplniť sladkou alebo slanou náplňou.
ŠPALDOVÉ HALUŠKY
200g špaldovej hladkej múky
250g špaldovej hrubej múky
2 zarovnané čajové lyžičky soli
2 vajcia
150g strúhaných surových zemiakov
300 ml vody
Do väčšieho hrnca dáme variť vodu (nesoliť). Než voda začne variť, pripravíme cesto. Do misy dáme múku, nastrúhané zemiaky, vajcia, soľ a postupne pridáme vodu. Všetko dobre premiešame. Cesto musí byť hladké, musí držať pohromady. V menších dávkách ho pretrieme do vriacej vody cez sito na halušky. Občas zamiešame, aby sa neprichytili na dno, pridáme plameň a necháme ich vyplávať na povrch. Chvíľku povaríme a potom precedíme cez sito. Môžeme podávať s kapustou, bryndzou, s cibuľkou. Sú výbornou prílohou k mäsu, zelenine, omáčkam.